Güvenlik Caddesi No : 8 / 1
Çankaya Ankara
+903124284652
info@atabasmimarlik.com

Güler Ticaret Merkezi Ankara

Project Detail

GÜLER TİCARET MERKEZİ

Proje tarihi : 2007

Yapı büyüklüğü : 4000 m2

Bu bir öykü, bir yapı çevresinde, iki grubun,  yaşamları/ istekleri / egoları özlemleri doğrultusunda birbirlerini kışkırtarak yarattıkları bir yapı / yapım sürecinin öyküsü…

2010 Yılında, sekreterimiz, tanımadığı bir kişinin beni aradığını söyledi. Bir Proje için randevu istiyordu. Toplantıya geldiğinde, bize, Michelin bayisi olduğunu, Yenimahalle de Anadolu Bulvarı üstünde bir parseli olduğunu, bu alana yapmayı düşündüğü showroom için iki senedir, pek çok proje ve yapı incelediğini anlattı. Sonunda Büromuzun projelendirdiği TOYOTO showroom’u gördüğünü, düşündüğü yapıda olması gereken mimari yaklaşımı bu yapıda bulduğunu söyledi. ” Hocam, siz burada, sivil mimarimizin elemanlarını çağdaş biçimde kullanmışsınız, ben bunu istiyorum. Bu yapı gibi bir yapı istiyorum” dedi. Kendisine, yapıyı anlamaya yönelik çabası ve yorumu için teşekkür ettim. Ama Toyoto Showroom  15 yıl önce yapıldı, ben şimdi başka yerdeyim. Kaldı ki aynı şeyi tekrar etmem” dedim. O zaman, aynı yaklaşım da yeni bir öneri geliştirmemi istedi ve ısrar etti. Hangi mimar bundan hoşlanmaz ki!

Atilla Güler’in Showroom’u da,  Toyoto Showroom’un  tasarımının başlangıçtaki çevre  koşullarına ve işveren isteklerine  sahipti. Kimliği oluşmamış bir alanda referans noktası ve “ kentsel anıt” olma olanağına sahipti. Gene hız kavramı ile bağlantılı bir yapı mimarlığı söz konusu idi.

Projenin ve uygulamanın her aşamasına işveren büyük bir heves ile katıldı. Uygulamada hemen hemen hiçbir masraftan kaçınmadı. İnşaatı nerde ise kendisi yaptı.

Proje birkaç kez özellikle dış yüzey oluşumlarında “ kabuk değiştirdi”. Yapı, aslında bir büyük boşluğun kaplanmasıdır. Boşluğun içindeki çatı strüktürü, gene hız ve hareketle ilintili bir taşıyıcı sisteme yönelik olarak çözümlendi. Bina dışında kullanılan malzemeler, standart betopan plaklar ve işçi elbise askılarının alüminyum profillerinden oluşturulan “ kafes”lerdir. Bu elemanlar ve çelik kirişler şantiye ve atölyelerde “zanaatlikle” üretildi.

Sonuçta; Anadolu Bulvarında, toplu 20 yıl önce Çetin Emeç bulvarında olduğu gibi, bir ‘’kent referans yapısı’’ oluşturduk diye düşünüyoruz. Hem de, nerede ise ‘’zanaatla’’ yapılmış bir bina…